Metsästyskoiria eri vuosikymmeniltä

Tällä sivulla on kuvia ja vähän tarinaakin omistamistani koirista -70 luvulta lähtien,niiden kanssa on tullut samoiltua satoja päiviä ja öitäkin metsissä.Yhteistä näille koirille on ollut myöskin se että ne ovat olleet innokkaita lähtemään metsälle..Pystykorvani pakeni raivoisaa hirvisonnia ja hätäännyksissään koira syöksyi jalkojeni välistä.. kerkesin ajatella,ettei siitä ainakaan sarvipää mahdu kun samalla jo ammuin kohti syöksyvää sonnia, hirvi kaatui vain viidenmetrin päähän.. Suurin muutos on ollut se että kun ennen pyydettiin yhdellä sekarotuisella koiralla kaikkea metsänriistaa niin nykyisin on erikseen lintu- ja hirvikoirat.Koiraa hankittaessa katsotaan tarkkaan sukutaulut, hyvät koirat periyttävät yleensä metsäveret myös pentuihinsa.Kuvassa Pepi, koira tuli minulle pentuna v.1975.

Narttukoira Pepi emä jämpti, isä pystykorva.Koiran yleisilme kertoo,että syksyn työmaalla on viihdytty.Pepi teki yhdet sekarotuiset pennut,joista vein yhden Haku nimisen pennun Alpo Hettulalle.Myöhemmin Haku siirtyi Pekka Hettulan omistukseen Haku oli nimensä väärti se oli kaukosen - 80 luvun parhaita hirvikoiria,sen haukkuun kaadettiin kymmeniä hirviä.
Kuva vuodelta 1977.Ajo on päättynyt.Pepi haukkui kaikki metsän isot ja pienet mitkä pataan kelpasivat.Pepiä eivät myöskään jänisten paluuperät hämänneet,Näin kävi tällekin komeassa talvikarvassa olevalle puppelille.
Julle.Kuvan takana teksti hyvä jänis vuosi neljäskymmenes kaato.Emä Dreeveri Isä pystykorva.Oltiin jänis metsällä ja koira karkoitti metson ammuin lintua lentoon,jolloin linnulta katkesi siipispanka Julle teki selvää metsosta.Seuraavalla pyyntireissulla Julle hakkui komeasti paikallaan.Naakkailin haukulle ihmetykseni ei ollut vähäinen,kun loppakorva haukkui metsoa puunlatvaan,ammuin metson,tämän reissun jälkeen Jullesta tuli myös kelpo lintukoira.
Julle pelkäsi pentuna vettä,mutta pikku hiljaa pelko hälveni ja siitä tuli kova uimari isot tassut käyvät hyvin myös räpylästä.Tämäkään koira ei ollut ensin läheskään mikään välkky metsähommissa pari syksyä meni harjoitellessa,mutta sitten alkoi tapahtua.Ammuttuani jäniksen koira kävi vain toteamassa,että tämä oli tässä ja uusi haukku saattoi alkoa raikumaan jo muutaman minuutin päästä.Se oli ajaessaan merkannut uuden jäljen jo valmiiksi.
Julle kevät tulvissa.
Parhaista paras,pohjanpystykorva Likka pentuineen.Kaiken metsänviljan pyytäjä,joka periytti metsäveret myös pentuihinsa.Pari tarinaa tästäkin metsäkoirasta.Ammuin Likan haukkuun hirven,hirvi putosi metsä-ojaan koira näki tilaisuutensa tulleen ja hyppäsi hirvenselkään kovin homma tässäkin kaadossa oli saada koira pois hirven selästä.että pystyi ampumaan lopetuslaukauksen.Vuosien mittaan näin käy usein.kun koiralle ammutaan riistaa se menee varomattomaksi.Näin kävi myöhemmin Likallekin,että hirvi pääsi sen rusikoimaan.Muistoksi tästä verrattomasta metsäkoirasta ovat jääneet kahdet 14- piikkiset hirvensarvet.Tuomas poika osaa myös poseerauksen.
Pohjanpystykorva Likan pentuja.Toinen tarina Likasta,koira alkoi alle puolentunnin haukkumaan yleensä lintua.Istuin kannolla ja vähän jo pitkästyinkin.. samassa likka pyörähti jalkoihin ja kerkesin jo ihmetellä koiran käyttäytymistä.. samassa karhu pyörähti näkyviin ja havaittuaan minut nousi takajaloilleen.. kerkesin sanoa,että haluttaako kokeilla..Pennuistakin varttui hyviä pyyntikoiria ja kyselyjä on tullut vielä viime vuosinakin vaikka Likka lähti paremmille lintumaille jo v.1989.
Pohjanpystykorva Pimu.Tästä koirasta pari tarinaa,ammuin hanhen lentoon Pimu pyydysti linnun kiinni rimmestä ja kiskoi sen pounulle.Tämän jälkeen se alkoi haukkua lentäviä hanhia, yleensä parvesta erkani muutama hanhi katsomaan koiraa, jolloin ne tulivat ampuma matkan päähän.Parhaalla reissulla ammuin koiran haukusta kolme hanhea.Pimu on näistä koirista ainoa,joka on päässyt paremmille pyyntimaille vanhuuden kautta.Pepi löytyi häkistään kuolleena hampaat irvessä.Likka ja Remu jäivät hirven jalkoihin,Julle jäi auton alle.
Toinen tarina pohjanpystykorva Pimusta,kettu oli jalkanarussa ja vaijeri katkesi,jossa oli kiinni liekapuu en tietenkään saanut kettua kiinni,laitoin Pimun ketun jäljelle muutaman minuutin ajon jälkeen Pimu otti ketun kiinni.Myöhemminkin vähän lumen aikaan Pimusta oli iso apu kettujahdissa.Kuvassa on yksi rihmallinen sadoista pyytämistäni repolaisista.Rautapyynti loppui -82,jonka jälkeen pyydettiin myrkyillä. -90 luvun alussa alettiin pyytämään jalkanaruilla mikä onkin jo laiskanmiehen hommaa rautapyyntiin verrattuna.
Karjalankarhukoira Remu.Kuva v.-92.Koirasta näkyy,että pitkä pyyntisyksy on takana ylimääräiset ihrat ovat lähteneet nahan alta. Hirvien lisäksi se haukkui linnut ja näädät.Tällä koiralla oli jyleä haukkuääni,vaaranlaidat vain raikuivat kun Remu haukkui lintua tai näätää puuhun.Remu oli nimensä mukaisestikin Remu, hurjan ja pelottoman luonteensa vuoksi se varmasti jäikin jo 4-vuotiaana hirvensorkkien ruhjomaksi.

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

08.04 | 15:10

Mistä teidän villisikaa saa ostaa?

...
08.01 | 19:54

Upeita lumikuvia! Villisika on tosiaan säänkestävä.

...
10.08 | 19:28

Löytyykö poltopuuta ja minkä hintasta olisi ja kuinka paljon kuljetus tulisi tekemään

...
20.03 | 16:44

Mökin puuliiteri tyhjä. Ja viikoksi tarvittaisiin puita. Missä hinnoissa teidän puut ovat?

...
Tykkäät tästä sivusta